New York City, New York

Aankomst eerste dag, Rockefeller toren

Goede vlucht gehad met British Airways, hele goede service ook. Voor mij de eerste keer dat ik op JFK inkomend land en meteen de stad inga, dus was het even zoeken naar de ground transportation voor de taxirit naar het hotel. Gekozen voor Carmel Limo (op advies van mijn vrienden hier in Brooklyn) en dat is zeer aan te raden. Verwacht wel drukte op de rit naar de stad, de "Beltway" zoals dat hier heet is erg druk. In de avond de Rockefeller op geweest, prachtig uitzicht op het moment de avond valt en de verlichting van de gebouwen aangaan. Beter om de Rockefeller te doen dan de Empire State.

New York City, New York

Helicoptervlucht Manhattan

Een dag die erg regenachtig en donker begon, trok op het juiste moment mooi open zodat het veel mooier was om een helicoptervlucht te maken. Vanmorgen om 09:00 eerst de boot gepakt naar het vrijheidsbeeld, daarna met Stephanie (een vriendin van mij die in Brooklyn woont) even een kopje koffie gedaan en voorzien van stroopwafels. Daarna natuurlijk een bezoek aan het memorial van 11 september, dat blijft een must. In de namiddag hebben we dan een helicoptervlucht gedaan met Heli NY, een vlucht van 20 minuten om het vrijheidsbeeld heen en dan op en neer over de Hudson langs de skyline. Mijn vader mocht voorin zitten en heeft o.a. de foto hierboven genomen, ik moest me behelpen achterin om beelden te maken afgezonderd van de anderen in het toestel, en bij tijd en wijlen is dat aardig goed gelukt dacht ik zo.

De beelden van de helicoptervlucht:

New York City, New York

Uitgeregend

We zouden vandaag een honkbal wedstrijd gaan zien, de Yankees tegen de Kansas City Royals. Wedstrijd is uitgesteld en wordt pas op 25 september ingehaald. Dus moet even kijken voor een good old refund, want dit gaat hem niet worden. Het heeft de hele dag geregend, we zijn een goede kroeg ingeweest (Heartland Brewery) vlakbij Port Authority bus terminal. Erg vinden we het niet, we zijn veel blijer dat de helicoptervlucht goed heeft uitgepakt. Het paste met het weer allemaal precies, heel veel geluk mee gehad. Met dank aan de engel op onze schouders die kennelijk met ons meereist.

Albany, New York

Bezoek bij vrienden

Vanmiddag zijn we met de Megabus van New York naar Albany gereden, om een heel weekend bij mijn Foo Fighters vrienden te verblijven. Indrukwekkend om in het drukke verkeer door de Lincoln tunnel te rijden richting New Jersey, door deze tunnelbuis komen alle bussen van NJ Transit uit op de Port Authority bus terminal. De "chauffeur" die we vanmiddag hadden was een hork eerste klas, niet gehinderd door enige vorm van fatsoen. Veel te kort op voorgangers rijden, toeteren als auto's hem niet vlot genoeg inhalen, over de vluchtstrook scheuren om vervolgens op het allerlaatste moment de bus bijna te parkeren tegen auto's die daar gewoon mochten rijden. Kennelijk een geval van "meneer van Klaveren, het is weer tijd voor uw medicijnen"!

We zijn nu in Albany en de eerste avond in de Druthers brouwerij gehangen. Goed bier en heerlijke Mac n Cheese. Dat weten ze wel hoe dat hier moet. Morgen gaan we een boottochtje maken en de volgende brouwerij bezoeken, de Albany Pump station. Klinkt nu al goed.

Albany, New York

Bezoek bij vrienden - dag 2

Er zit heel veel Nederlandse historie in Albany, en is geclaimd door Henry Hudson in 1614 voor de Nederlanders. Vanmiddag een boottochtje gedaan op de Dutch Apple en dan krijg je op een leuke manier tijdens de tocht wat geschiedenis verteld over de stad en de verwevenheid met Nederland. Kijk vooral even op https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Albany,_New_York want ik ga niet alles herhalen (los van het feit dat ik het gros alweer vergeten ben. Wat ik niet vergeten ben is dat er behoorlijk wat Amerikanen op de boot zaten die in Nederland en Duitsland hebben gewoond, en best wel wat wisten over steden die we hebben etc. De presentatrice die het verhaal aan elkaar knoopte alsmede Schipper Schavuit hebben Nederlandse achternamen. Als ze uitvissen dat je uit Nederland komt, gaat boot voor anker, de rode loper uit en moet in ieder geval vriendjes worden met ze op facebook. Heel hartelijk allemaal.

Daarna zijn we bij de Albany Pump Station (een voormalig waterzuiverstation) wat biertjes gaan drinken en kippenvleugeltjes gegeten. Morgen lekker aan de bbq. Iets wat ze hier hebben zijn zgn "Growler-stations", je hebt dan in een grote supermarkt een hoekje met een aantal bieren op tap waar je van kan proeven, en je kunt je Growler (een grote fles) laten vullen met je bier naar keuze. Zouden ze hier ook eens moeten doen.

Albany, New York

Bezoek bij vrienden - dag 3

Vandaag rustig aan gedaan, even wezen lunchen bij een brasserie Iron Gate in Albany, en daarna lekker pimpelen bij brouwerij Shmaltz in Clifton Park, NY. Maken erg lekkere bieren met een Joodse twist. Op de foto rechts een groepsfoto van mijn vrienden in Albany en (schoon)ouders.

Bufallo/Tonawanda, New York

Niagara watervallen

Vanmorgen hebben we de auto opgehaald, en het is een Chrysler 300 geworden met navi en satteliet radio. Erg fijne wagen en zeer ruim en luxe, en ook nog eens zuinig. Een ritje van Albany naar de watervallen kost zo'n 4 en een half uur, vooral tolweg tot aan Buffalo. Veel regen gehad in het begin maar zoals de foto's laten zien hebben we een prachtige dag gehad hier. We hebben een boottochtje gedaan met de Hornblower cruises en langs de watervallen gelopen langs Canadese zijde. Ik heb twee filmpjes op youtube gezet, eentje van de boottocht zelf en eentje met een soort van close up langs de watervallen om een idee te krijgen met wat voor een kracht het water naar beneden dendert.

De beelden van de boottocht op de Hornblower:

De beelden van een close up van de watervallen:

Columbus, Ohio

Of ik een vuurtje heb

Wat denk je zelf als je mij in deze auto aan ziet komen rijden? Is de Paus katholiek? Lust een koe gras? Gaat Gordon door tot het naadje of heb je er als Gerard Joling geen kracht meer voor? Fout! Ik rook niet KUT! Het enige wat rookt zijn de vlammende Zippo's. De goorste slet laat ik hier nog niet de onderste regionen van de lippen aan branden. Dit is een stuk kunstwerk wat als een cultureel erfgoed gepreserveerd dient te worden - en te blijven - voor toekomstige generaties om het Zippo vuur door te laten branden. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, nee dit is niet mijn huurauto. Hoewel het best leuk was geweest maar dan niet op een roadtrip van 4500 kilometer. Deze auto staat bij het Zippo museum in Bradford in de staat Pennsylvania. Deze staat is ook thuisbasis van Denny's Beer Barrel Pub (in het dorpje Clearfield) waar men hamburgers tot aan de 50 kilo serveert. Maar dat even geheel en al terzijde. Aanvankelijk was het de bedoeling om vrienden te gaan bezoeken in de staat Ohio, maar omdat dit niet meer doorgang kon vinden, moest ik net als de Baron van Bassie en Adriaan met een meest Briljant en Geniaal plan op de proppen komen. En zo geschiedde. Ik nam mijn meest geheim bewaarde bronnen erbij, en kwam tot de conclusie dat een bezoek aan het Zippo Museum in Bradford in de staat Pennsylvania een hele mooie daginvulling was. Wel een uurtje of 2 omrijden, maar goed ik maak liever foto's van dingen die opvallen en niet gebruikelijk zijn dan alleen van een snelweg.

Het museum zelf is gratis, en heeft naast Zippo ook een collectie van Case's, een fabrikant van zakmessen etc. De historie aan sich laat ik meestal aan me voorbij gaan omdat ik of A. moet gaan pissen, B. echt enorm een zak tuinaarde moet openritsen of C. vandaag na 12 uur 's middags nog bijna 5 uur rijden naar Columbus, Ohio voor de boeg had. Zeker de moeite waard om de collectie met name van Zippo's te zien. De vlag die je ziet op de foto is gemaakt van 3393 Zippo's, voor de rest zie je de militaire consumptie van Zippo's vooral terug. Het is allemaal best klein maar zeker niet minder interessant - en zoals zo vaak een mooi uithangbord in de vorm van de auto hierboven om je even naar binnen te hengelen. Doen als je in de buurt van Bradford bent.

In september 2014 heb ik in 1 en de dezelfde kroeg 3 vrienden leren kennen, in dezelfde kroeg in Nashville, van wie dit de tweede is bij ik me gratis mag inschrijven voor een complimentaire overnachting. De derde volgt in Fort Lauderdale, komend weekend. Dat ga ik komende donderdagmiddag tot in de avonduren herdenken. Niet met een kaars maar met een flesje bier als heilig relikwie. Ze zouden zelf ook niets liever willen dat ik de fles in mijn mond positioneer in plaats van mijn reet. Het zijn heerlijke dagen die steeds warmer worden richting het zuiden. Met temperaturen die ondertussen tegen de 30 graden schurken worden het hete dagen. Toepasselijk met een Zippo wagen als huurauto.

Danville, Kentucky

Man met een missie

Het grietje bij het Hard Rock Cafe in Louisville, Kentucky had deels gelijk: ik was op een missie voor de aankoop van een aantal souvenirs maar faalde glorieus bij het bnoemen welke artikelen ik nodig had. Na een korte correctie en subtiele terechtstelling kwam de merchandise tevoorschijn zoals gevraagd. Het is naast de missie die ik al had, zeg maar mijn verkiezingsprogramma "Making vacations GREAT AGAIN. De missie van onze Jerry van Jerry's Junk op de foto hierboven was al lang en breed afgerond, hij was er klaar mee en dat kwam ook wel een beetje uit zijn "enthousiasme" naar voren. Het is een beetje een Maarten van Rossum als dat iets zegt.

Nashville, Tennessee

Middagje muziek en bier

Nashville ben ik ondertussen zo'n 4 a 5 keer geweest ondertussen. De eerste keer was alweer terug in 2011, toen ik voor het eerst de Silver Threads zag spelen in Robert's Western World. Ik ben iemand van tradities en een gewoontedier - als ik iets ken wat goed is ben ik niet zo snel voor verandering, want dat kan meestal alleen maar tegenvallen. De bandleden kennen me zo ondertussen wel, en ik had wat stroopwafels (zoals zij zeggen: stroepwaffles) meegenomen. Zo blij als een kind. Het leuke van deze band is ook dat ze naast het feit ze geweldige classic country spelen, ze ook regelmatig variŽren zodat hun optredens interessant blijven. Ze spelen ook geregeld in Nederland, zoals een paar weken geleden o.a. in Barneveld en Amersfoort. Leuk weerzien en goede show van fijne kwaliteit werd weer neergezet. Hieronder een opname van 1 van de nummers.

Gainesville, Florida

Stap zuidwaarts

Vandaag een pittige dag mijlen gereden, zo'n 550 in totaal. Op weg naar Fort Lauderdale waar we morgenmiddag verwacht worden (met nog steeds 4 en een half uur rijden) bij vrienden moest er vandaag even goed doorgereden worden. Daarna de beloning spijs en bier bij BJ's Brewhouse, een goede keten die vooral in grotere steden vestigingen heeft met eigen gebrouwen bier en goed te knagen voer. Onderweg werden we al getrakteerd op een kijkfile van een uur op een paar uitgebrande trailers en naar wat het leek tankers met gevaarlijke stoffen op de I-24 van Nashville naar Chattanooga. De andere kant op terug naar Nashville was veel erger, daar stond zo'n 18 mijl aan file achter een afgesloten snelweg. Dit ongeluk was al om 03:00 's nachts gebeurd dus het was de moeite. Wij kwamen er op zich nog bekaaid van af met alleen een kijkfile van een uurtje ongeveer. Daarna nog wat drukte rond de middag dwars door Atlanta, verder geen bijzonderheden. Morgen verblijven we een weekendje bij mijn vrienden in Fort Lauderdale. Het weer wordt wel behoorlijk K met Uien en Tranen in de zin van storm en veel regen. Maar goed we zien wel.

Fort Lauderdale, Florida

Bezoek bij vrienden in Fort Lauderdale

Vandaag zo'n 4 en een half uur moeten rijden vanuit Gainesville naar Fort Lauderdale. Onderweg flinke regenbuien met ongelukken en opstoppingen als gevolg, m.b.v. de goede navigatie die in de auto zit konden we op tijd de snelweg af om onze bestemming te bereiken. Het is niet de eerste keer dat wanneer ik bijna op plaats van bestemming ben dit soort dingen voorvallen. Drie rijstroken van de 4 afgesloten was reden genoeg om een alternatieve route te pakken, die qua aankomsttijd nog helemaal niet zo veel scheelde met de oorspronkelijke tijd. Dit weekend blijven we bij mijn vrienden in Fort Lauderdale die ik in 2014 in Nashville heb leren kennen (net zoals het bezoek aan mijn kameraad in Kentucky, zelfde weekend, zelfde kroeg). Het was zeker een vruchtbaar jaar als het daarom gaat. Zeker vrienden die een boot hebben. Morgen gaan we als het een beetje meezit nog even varen op de wateren van Fort Lauderdale.

Foto's heb ik nauwelijks meer genomen vanwege het slechte weer, we zijn nog even naar de Funky Buddha brouwerij geweest. Grote hal, zeer luidruchtig en ze lopen te kutten met armbandjes en verschillende barkeepers die dan weer willen dat iedereen persoonlijk zijn biertje besteld en zijn/haar bandje laat zien. De volgende doet er weer niet moeilijk over. Funky is niet mijn ding.

Fort Lauderdale, Florida

Bezoek bij vrienden in Fort Lauderdale - dag 2

Vrienden met een boot is wat ik graag promoot. Vorige keer toen ik hier was zijn we al een keer wezen varen, hetzij wel met veel beter weer maar het was vanochtend in ieder geval droog en goede temperatuur om een rondje te varen. Eerst even naar een soort van Jazz-brunch geweest, een plek waar jazz muziek wordt gespeeld en je je stoeltje kunt uitklappen en muziek kunt luisteren. Vergeet niet je koeltas voor bier en eten mee te nemen. Daarna zijn we nog even de open wateren op geweest. 's Avonds hebben we met Eric zijn ouders en kameraad Adam een heerlijk diner gehad; zeker dik gesneden halve kilo steaks met gepofte aardappelen en asperges.

Key West, Florida

De hitte van Florida

Dit zijn dagen waarop je niet te veel moet doen, anders dan veel drinken. En dat kan hier prima. Verschillende brouwerijtjes en genoeg kroegjes en cocktailbars om je dorst te lessen. Het is hier zo luchtvochtig dat je sowiezo niet makkelijk vooruitkomt. Ook niet met schrijven. Dus tot morgen.

Key West, Florida

Dag 2 Key West

Niet veel anders gedaan dan gisteren. Vanochtend even naar de boei gelopen en in de rij gestaan voor een foto, daarna wat gedronken en eerst terug naar het hotel voor een douche/zwembad en vers t-shirt om vol te zweten. Voor de rest lekker gegeten en vroeg weer terug op hotel.

Coral Springs, Florida

Everglades boottocht

Niet veel anders gedaan da

Deze website is een product van een hobby geworden passie. Hier kan je terecht als je op zoek bent naar het echte Amerika - zoals het vaak niet in de reisgidsen te vinden is. De reisverhalen leiden rond paden, ver verborgen van de Interstates. Ik hoop dat je met hetzelfde enthousiasme mijn verhalen leest en foto's bekijkt zoals ik deze heb gepubliceerd.